Dispozitive de control pentru suprafete 3D       Executam dispozitive etalon de verificare a pieselor profilate, utilizate in industria auto germana.

       Dispozitivele necesita adesea prelucrari in 5 axe, profilele se executa cu freze de carburi din gama minifrezelor si preciziile de frezare, tolerantele de abatere la profil precum si gaurile sunt in clase de precizie foarte ridicate, dat fiind faptul ca ele reprezinta piese etalon. Profilul acestor dispozitive este complex, necesita prelucrari de gauri si lamaje pe suprafete profilate 3D. Suprafetele de asezare astfel obtinute sunt verificate si comparate cu profilul dorit, pe masini 3D de masurat in coordonate., lucru care da “masura” preciziei dorite de client.

       Fiind dispozitive ce verifica un numar mare de piese, se foloseste in general ca material, un duraluminiu tratat, revenit si imbatranit artificial, care sa-i confere stabilitate in timp.

       Tehnologia de prelucrare cuprinde o degrosare, cu adaos de prelucrare, pastrare ‘ la raft’ (stabilizare naturala) pentru evitarea deformarilor ulterioare prelucrarii, finisare, utilizand scule si regimuri de lucru specifice prelucrarii duraluminiului, gaurire, slefuire profil si ajustare. O mare importanta se acorda slefuirii suprafetelor active, de precizia unui etalon, care trebuie lustruite “oglinda”, manual, cu paste si substante speciale .